Az erdőt járva kellemes élmény egyszer csak felfedezni a lábunk előtt pirosló erdei szamócákat, az erdő ehető ízei közül végre valami, amit kb. mindannyian ismerünk. Ő a földi eper vadon élő őse. Nagyon kis miniatűr a piacon kapható eprekhez képest, így már egy maréknyi gyümölcsért is meg kell dolgozni. Viszont megéri, mert az illatos és aromás eprek különleges ízélményt adnak.5 érdekes infó erről a szerethető gyümölcsről:
1. Az erdei szamócát régen a tündérekkel hozták kapcsolatba – elképzelhető, hogy azért, mert olyan apró, mint egy kis tündér, de finom illatának is köze lehet a dologhoz.
2. Az erdei szamóca gyümölcse enyhe hashajtó hatású, így ha az erdő közepén csemegézel belőle, akkor ne ess túlzásba! 🙂
3. Jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz az erdei szamóca, 10 dkg gyümölcs 60 mg-ot. Emellett káliumból, magnéziumból, cinkből, kalciumból és vasból is elég jól van eleresztve.
4. Nem csak a gyümölcse, de a levele is értékes: csersavtartalma révén jó hatással van az egészségre: teaként jótékony hatású lehet fogínysorvadás, aranyér, fáradékonyság, vérszegénység, máj- lép- és epepanaszok esetén is. Fontos! Ha tervezel szamóca levelet teának megszárítani, akkor ügyelj arra, hogy fonnyadáskor kártékony anyagok keletkeznek bennük, amik csak teljes kiszáradáskor tűnnek el!
5. A régi időkben az erdei szamócát Szűz Mária oltalmába is ajánlották.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: